HırdavatHaberleri

GENÇ GİRİŞİMCİDEN SES GETİRECEK YAZILIM VE PROJE


"TOGG'a işaret dili seçeneğini eklemeliyiz"
İşitme engelli bireylerin iletişim kurabilmesi için ekibiyle birlikte önemli bir yazılım hazırlayan Girişimci ve Mühendis Göncü Musa Zeytun, bu yazılımın hayata geçmesi için yatırımcılardan destek bekliyor. Türk gençleri olarak hedefleri olduğunu belirten Zeytun, ayrıca yerli ve milli araç TOGG için de kolları sıvadı. Zeytun, TOGG'a işaret dili seçeneğini eklemek istediğini anlatarak, "Dünyada ilk işitme engelli entegreli elektronik araç için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
30 yaşındaki genç Girişimci ve Mühendis Göncü Musa Zeytun, "Türk gençleri isterse her işi yapar" sözünün de canlı kanıtı... Zeytun, işitme engelli bireylerin hayata uyum sağlaması, diğer bireylerle iletişim kurabilmesi, kendisini geliştirebilmesi için ekibiyle birlikte önemli bir yazılım hazırladı. Bu yazılımın dünyada ses getireceğini belirten Zeytun, şimdi projelerine yatırım yapacak kişileri arıyor. Türk gençleri olarak bu projeyi Türkiye'de hayata geçirmek isteyen Zeytun, ayrıca yerli ve milli araç TOGG için de proje hazırladı. İşaret dili yazılımını TOGG'a entegre etmek isteyen Zeytun, dünyada ilk işitme engelli entegreli elektronik araç için önemli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.


"TÜRK GENÇLERİYLE BUNU BAŞARDIK"
İş dünyasında yazılım ürettiğini anlatan Zeytun, "Dünyada 500 milyon sağır insan var. Bizim geliştirdiğimiz yazılımla bu 500 milyon sağır birey, duyan insanlarla artık iletişim kurabilecek. Bilgi evrensel bir şeydir ve iletişim de en temel insan hakkıdır. İnsanlar kendi dillerinde gelişebilecekler ve kendi dillerinde iletişim kurabilecekler. Bu da ilerleyen süreçler de yeni iş pazarları açacak bir sistem. Amacımız ise tam erişilebilir bir dünyadan bahsetmikti. Yani engellerin sözde değil gerçek anlamda kaldırıldığı bir dünya mümkün ve bunu biz Türk gençleriyle başardık. Amacım, herkesin istediği bilgiye erişebilmesi, kendisini geliştirebilmesi, iletişim kurabilmesi ve kendi ihyaçlarını kendisi karşılayarak, kimseye muhtaç olmadan veya yardım beklemeden bir sistem yapmak hayalimdi" diye konuştu.


"HİSSEMİZ 5 YILDA YÜZDE 60'IN ÜSTÜNE ÇIKACAK"
İşitme engelli bireylerin bu yazılımı her alanda kullanabileceğini belirten Zeytun, "Örneğin, biz bir buğday yetiştiriyoruz. Bu buğdayla un yaparsanız, unla ekmek veya tatlı yaparsınız. Yani insanın olduğu bütün alanlarda bu uygulama kullanılabilecek. Sadece duyma problemi yaşayan bireylerin kullanacağı zannediliyor askine bu uygulamayı siz de indireceksiniz. İşaret dili bilmiyorsanız indirmeniz gerekiyor. Biz hep bundan dert yanıyoruz. Türkiye'de yatırımcılara kendimizi anlatamıyoruz. Şirket olarak şu an bizim 300 bin dolarlık bir teknolojiye ihtiyacımız var. İlk 5 yıl içinde dünyadaki mevcut pazarda bizim hissemiz yüzde 60'ın üstüne çıkacak. 3 milyar dolardan büyük bir bütçe anlamına geliyor. Şirketimiz çok hızlı büyüyecek. Çünkü bu temel bir ihtiyaç ve şimdiye kadar bu yapılmamış. Sesi yazıya çeviren kütüphaneler var. Bunu Apple ve Google yapmış, ancak dünyada işitme engelliler için animasyon kütüphanesi yok. Bunu yerli ve milli olarak biz yapıyoruz, bütün dünyaya da biz pazarlayacağız. Aslında mükemmel bir pazar ancak bunu kimseye anlatamıyoruz. Bu konuda gerçekten acı çekiyoruz. Çünkü geleceği ortada olan bir sistem, elimizde çalışan bir örneğimiz de var" dedi.


"ÜLKEMDE BAŞARMAK İSTİYORUM"
Yurt dışına çıkmak istemediğini, Türkiye'de kalmak istediğini de anlatan Zeytun, "Türkiye'nin sağlamış olduğu faydayla bir şeyler üretip, kendi ülkemin bayrağının altında diğer ülkelere projelerimi pazarlamak istiyorum. Bir Türk olarak özgürlüğüme düşkünüm ve ben bu ülkenin suyunu içtim. Benim bu ülkeye manevi de bir borcum var. Biz bu toprakları kanla suladık, sadece kendi hayatımı kurtarmak için başka bir ülkeye gidemem. Bazı şeylerin çok zor olduğunu biliyorum ama söylenmek yerine kalıp, bir şeyleri değiştirmek istiyorum. Biz Türk gençleri olarak başarmaktan başka şansımız yok. Zorlu bir süreç ama inanın başaracağız. Ben de başarana kadar bu ülkede kalacağım" şeklinde konuştu.


"600 KİŞİ 500 DOLAR VERİRSE BAŞARACAĞIZ"
300 bin dolar olan ihtiyacı bir kişiden istemediklerini belirten Zeytun, "Türkiye'de 300 bin dolar alacağımız belki 5 kişi vardır. Ancak ben diyorum ki 500 dolar verecek olan 600 kişiye ihtiyacım var. 600 kişi bunu verdikten sonra Türk gençleri bu kütüphaneyi var edecek. Bu sosyal sorumluluk gibi görünen ama arkasında iş planının olduğu bir teknolojidir. Bizim ürettiğimiz bu teknoloji belediyelerde, metrolarda kullanılabilir. Yerli aracımız TOGG'a işaret dili seçeneğini eklemeyi planlıyoruz. Dünyada ilki yapacağız. Bir Türk aracında bunu yaptığımızda o zaman 'Türkler bu konuda en iyiyi yaptı' diyeceğiz. Tesla ile bizim arabamızı kıyasladığınızda oturup bir hesap yapmamız gerekiyor. Ancak hiçbir firmadan olmayan şeyi ben TOGG'a yapmak istiyorum. 'TOGG ile iş yaparsan senin önündeki firmaları keser' diyorlar. Ben kendi ülkemde TOGG ile iş yapayım, 300 yerine 3 kazanayım... Bunun da çalışmalarını yapıyoruz. Dünyada ilk işitme engelli entegreli elektronik araç için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Hirdavatsitesi: Alışveriş, Trend, Tasarım

hirdavatsitesi.com.tr adresinde yer alan haberlerin iktibas edilirken kaynak gösterilmesini bekleriz.
Sitemizde yer alan haberin telif hakları Breaking News firmasına aittir, kaynak gösterilmeden ve link verilmeden iktibas edilemezler.
Bu içeriğin kullanımıyla ilgili yasal yükümlülükler kullanıcıya aittir.